Littekens doen meer kwaad dan je denkt

Ik vond het eerst heel raar dat Marja vroeg of ze mijn oude litteken eens mocht behandelen. Dat grote litteken was van de verwijdering van mijn baarmoeder. En hoewel dat al 40 jaar geleden gebeurd is, bloedde het litteken soms nog een beetje. Waarschijnlijk ook omdat het deels in de huid verborgen zat. Maar verder had ik er eigenlijk geen last van. Ik had wel altijd al andere ongemakken, zoals obstipatie.

Omdat ik Marja vertrouw, besloot ik toch dat we met mijn litteken aan de slag zouden gaan. Omdat het zo groot was, behandelde Marja het in twee delen. Ook de huid waar mijn litteken niet zichtbaar was nam ze hierin mee. Het voelde een beetje vreemd en nieuw toen ze me ‘contact’ liet maken met mijn litteken. In het begin van de behandeling kleurde de huid eromheen rood. Er ontstond zelfs even wat zwelling. Het voelde als stroomstootjes en alsof ik in de brandnetels was gevallen. Ook waren er een keer droogheid en schilfers te zien.

 

Toen Marja later de twee delen van mijn litteken als één holistisch geheel ging verbinden, gebeurde er opeens ook op emotioneel gebied van alles bij mij. Ik werd vanbinnen diep geraakt. Er rolden tranen. Woorden als ‘spijt’ en ‘verwaarlozing’ kwamen bij mij boven. Er was geen nacontrole en niemand heeft mij op de mogelijke gevolgen van de operatie gewezen, zoals de kans om vervroegd in de overgang te komen en het risico van botontkalking.

Door de behandeling van Marja kregen mijn litteken en de emotionele lading die erdoor ontstaan was, eindelijk liefdevolle aandacht. Littekens doen blijkbaar meer kwaad dan je denkt. Zelfs heel oude littekens.

Inmiddels ziet mijn litteken er mooi en rustig uit. Het voelt soepel en zacht aan. Ik sta weer in contact met dat deel van mezelf. En zelfs mijn obstipatie is verdwenen; dat is een compleet nieuwe ervaring voor mij.

Gerrie

 

 

 

Meer ervaringen