Liever drie gaatjes dan een ritssluiting

Liever drie gaatjes dan een ritssluiting

De vooruitgang in de operatietechnieken is geweldig. Waar vroeger nog een flinke operatie-snee nodig was, kan nu vaak ook laparoscopisch geopereerd worden. Dat betekent dat er alleen (meestal) drie kleine gaatjes in de huid gemaakt hoeven te worden. Dit wordt ook wel een kijkoperatie genoemd.

Voor de patiënt betekent dit dat hij sneller herstelt met minder kans op complicaties en dat hij er slechts minimale littekens aan overhoudt. Het betekent ook dat in veel gevallen de fascie niet of nauwelijks beschadigd wordt. De fascie is een soort web van weefsel dat alles in ons lichaam met elkaar verbindt. Deze verbindingen zijn essentieel voor het doorgeven van allerlei informatie. Het is dus erg belangrijk dat jouw fascie altijd zo goed mogelijk intact blijft.

De kleinste kinderen worden tegenwoordig zelfs laparoscopisch geopereerd en blindedarm- en amandeloperaties vinden alleen nog maar plaats indien ze echt noodzakelijk zijn. Dat zijn uitstekende ontwikkelingen in de moderne gezondheidszorg.

Deel dit bericht

Meer blogs