Ontvang alle liefde van de wereld

Ontvang alle liefde van de wereld

De mooiste en sterkste vorm van liefde is de onvoorwaardelijke liefde aan jezelf.
Hoe meer liefde je voor jezelf hebt, hoe meer liefde je van een ander kunt ontvangen.
En hoe meer liefde je geeft, hoe meer liefde je krijgt.

In het leven gaat het niet zozeer om wát we elkaar geven, maar om hóé we geven. Het gaat om de intentie, om de motivatie van waaruit gegeven wordt.

Geef je aan een ander om de vreugde van het schenken? Of slechts om te scoren of om aan ruilhandel te doen? Wie liefde en aandacht geeft in de verwachting om hiervoor ook iets terug te krijgen van de ander, geeft ‘voorwaardelijk’. En als je verwachtingen hebt, raak je teleurgesteld als de ander niet aan jouw verwachtingen voldoet.

Onvoorwaardelijk geven

Als je onvoorwaardelijk geeft, dan geef je omdat je genoeg liefde, warmte, aandacht, energie of geld hebt om te geven. Dan geef je omdat je eigen glas overloopt en niet omdat je je glas stiekem wilt vullen met wat je terug wilt krijgen van anderen. Want als dát je motivatie is, dan heb je eigenlijk iets gegeven om van de ander iets terug te krijgen: een complimentje, erkenning, bevestiging, waardering of aandacht.

Zelfrespect is de sleutel

Als je voortdurend naar erkenning of bevestiging van je omgeving zoekt, geef je soms zoveel dat je je zelfrespect verliest. Zo heeft het leven het nooit bedoeld. Dat is een vorm van jezelf wegcijferen. Dan pleeg je roofbouw op jezelf. Misschien leerde je ooit dat je pas een goed mens bent als je jezelf wegcijfert, altijd voor anderen klaarstaat en je naasten bemint. Maar jezelf wegcijferen mag niet betekenen dat jij werkelijk ‘verdwijnt’.

Koester het respect voor jezelf. Pas als je zelf stevig in je schoenen staat, weet wat je zelf wilt en wie je bent, kun je ervoor kiezen om jezelf tot op zekere hoogte weg te cijferen. Tot hoever je daarin gaat, kun je dan zelf bepalen. Alleen dan kun je hartelijk en gul geven zonder jezelf te verliezen. Je kunt innerlijk ontspannen en het aan de ander overlaten hoe die wil reageren.

Laat je liefde stromen

Als je zo geeft, vanuit je eigen menszijn, krijg je alles wat je geeft in veelvoud terug. Zolang je vanuit je hart, zelfrespect en eigenliefde blijft geven, blijft het leven stromen. Dan komen er mensen en gebeurtenissen op je pad, die nooit toevallig in je leven verschijnen. Ze verschijnen altijd als reactie op wat jij aan anderen geeft. Stroomt jouw liefde volop, dan krijg je die vanzelf ook van anderen terug. Houd je jouw liefde in, door jezelf weg te cijferen, dan verlies je jezelf en krijg je ook van anderen niets terug. Alles wat je spontaan ontvangt, heb je in liefde aan jezelf gegeven.

Deel dit bericht

Meer blogs