Ons brein leert van vallen en opstaan

Ons brein leert van vallen en opstaan

Wat hebben we toch een knappe kop! Ons brein zit zo bijzonder in elkaar, dat het met geen enkele computer exact na te maken is. Vanaf onze geboorte leren we ongemerkt miljoenen dingen die we na korte of langere tijd automatiseren en steeds breder gaan toepassen.

Een peuter die zijn eerste stapjes zet, zal nog vaak vallen en opstaan. Totdat hij de beweging geautomatiseerd heeft en stevig op zijn benen staat. Later zal hij met al zijn positieve ervaringen leren rennen en balanceren, fietsen en springen en noem maar op.

Je brein leert, automatiseert en gebruikt vervolgens al het geleerde weer voor nieuwe uitdagingen. Voor dat automatiseren is herhaling nodig. Net als bij massages. Die doen we ook meestal in drievoud. Bij de eerste beweging ‘overkomt’ het je. Als die beweging vervolgens herhaald wordt, herkent je lijf die beweging. En pas bij de derde keer zie je hoe het lichaam ervan gaat genieten en profiteren.

Het belang van de herhaling

Dat die herhaling belangrijk is, daarvan werd ik me heel bewust toen onze zoon nog klein was. Voor een klein kind zijn de attracties in een pretpark de eerste keer behoorlijk beangstigend. We besloten dat hij die eerste keer niet gelijk alles hoefde te ervaren. We begonnen eens met een kleinere attractie, die was al spannend genoeg. Maar toen hij het geweldige gevoel ervaren had, wilde hij graag nog eens, en nog eens. Hij had geleerd wat een fijn gevoel het oplevert als je je angst overwint. Dus op naar de volgende uitdaging om ook die keer op keer te ervaren. Op het einde van de dag had hij ‘maar liefst’ in drie attracties zijn aanvankelijke angst overwonnen. Hij was helemaal in zijn nopjes. Een topdag voor onze zoon! De volgende keer zou hij wel die andere, nieuwe attracties gaan doen.

Ook in je werk en je leven is het belangrijk om niet van het een naar het ander te blijven fladderen. Je hebt er veel meer aan om een nieuwe ervaring eerst goed te doorleven, door herhaling van de ervaring. Zeker als het gaat om spannende of moeilijke dingen. De ervaring van het overwinnen van je angsten op zo’n fijne manier maakt je sterker en zelfverzekerder. Door keer op keer te ervaren wat een beleving met je doet, gaat je brein het zelfvertrouwen automatiseren. Dat is belangrijk in het leerproces van het leven; een proces dat altijd maar door zal gaan. Bang zijn is niet erg, als je met succes en vallen en opstaan geleerd hebt hoe je jouw angsten kunt hanteren. Daar doe je in allerlei situaties in de toekomst je voordeel mee.

Deel dit bericht

Meer blogs