Je bent misschien:
- ouder en tegelijkertijd ook kind
- collega en ook familiemens
- soms dromer en soms ruziemaker
- soms positief ingesteld en soms onderdrukt
- soms liefdevol en soms ook eenzaam
- soms tevreden en soms ook bang
- …
Dit lijstje wordt eindeloos lang als je gaat bedenken hoeveel rollen jij allemaal vervult in je leven en welke emoties er allemaal voorbijkomen. Het ene moment ben je boos en dan weer blij, soms verdrietig en dan weer hoopvol. Soms voel je je misschien wel een koning(in), missionaris, slaaf, criticus of controleur… Al deze rollen, emoties of typetjes laten andere kanten van jou zien. Ze halen steeds andere kwaliteiten of eigenschappen in jou naar boven. Maar al jouw rollen, emoties en typetjes vormen samen jou. Je zou kunnen zeggen dat ze allemaal deel uitmaken van jouw innerlijke familie.
Onderlinge conflicten
Zoals dat in vele families gaat, is lang niet alles en iedereen in harmonie met elkaar. Soms zijn er onderlinge conflicten. Soms voelen familieleden zich niet gehoord of gezien. Het familiesysteem is dan niet in balans. Dit gebeurt ook bij jouw innerlijke familie. Er zijn delen die met elkaar in conflict komen. Bijvoorbeeld dat deel dat graag wil afvallen tegenover dat deel dat verantwoordelijk is voor al dat snoepen en snaaien. Of dat deel dat wil sporten tegenover het deel dat liever op de bank blijft liggen. Ook zijn er delen waar we liever niet mee van doen hebben, zoals woede of verdriet die er niet mogen zijn. Die delen drukken we liever diep weg omdat ze door je omgeving of door jezelf niet geaccepteerd worden. Maar net als een bal die je onder water probeert te duwen, zal zo’n deel uiteindelijk weer tevoorschijn ploppen, en meestal gebeurt dat op momenten dat je het totaal niet kunt gebruiken.
In balans komen
We beseffen vaak niet dat elk deel van ons erbij wil horen. Elk deel heeft echter een eigen taak in jouw totale innerlijke familie. Elk deel wil erkend worden, omdat het een positieve intentie heeft voor jou. Bovendien zijn veel rollen of eigenschappen tegelijkertijd positief en negatief. Zorgzaamheid bijvoorbeeld klinkt als een positieve eigenschap. Maar als je té zorgzaam bent, kan dat heel ongezond voor jezelf zijn. Om innerlijke rust te gaan ervaren en balans te krijgen in jouw systeem is het belangrijk om te leren communiceren met alle leden van jouw innerlijke familie. En daar kan ik jou bij helpen.
Ben je bijvoorbeeld bang om dingen te veranderen? Dan kan het helpen om te onderzoeken uit welke rol van jou die angst voortkomt. Met dat stukje uit jouw persoonlijkheid kunnen we samen gaan praten om te kijken hoe dat angstige stukje gehoord en geholpen kan worden. Zodat we tot een compromis kunnen komen, waarmee je verder kunt. Eten bijvoorbeeld, kan je voeden en ook beschermen en gelukkig maken. Maar je kunt ook te veel eten om daarin troost of bescherming te zoeken. We kunnen dan samen naar die beschermer in jou gaan luisteren. Wat vindt die beschermer belangrijk? Hoe zou die jou op een andere manier kunnen beschermen, zonder dat je te veel hoeft te eten? Alle onderdelen en rollen van jouw wezen willen gehoord worden, en het mooie is dat je ermee kunt onderhandelen om voor jou tot goede veranderingen te komen. De zorgzame en de perfectionist kunnen met elkaar in gesprek gaan om een middenweg te vinden.
Met behulp van bijvoorbeeld diepe Bowen-ontspanning of een lichte hypnose kun je praten met dat ‘iets’ in jou dat dingen graag anders zou willen. Daar wil ik je heel graag bij helpen.