Zie jij eigenlijk wel jouw mogelijkheden?

Zie jij eigenlijk wel jouw mogelijkheden?

Hoe reageer je op wat er op je levenspad komt? Ben je in staat ook de minder leuke dingen die je overkomen te accepteren en mogelijk te zien als je levensles?

Wanneer dingen verkeerd gaan of anders lopen dan verwacht, is het makkelijk om pessimistisch te worden en negatief te denken. Natuurlijk is er van alles mis en is het verleidelijk om deze aspecten keer op keer te herhalen. Maar het vormt juist de uitdaging om uit iedere negatieve gebeurtenis de positieve aspecten te halen.

Alles heeft twee kanten, ook al zijn deze kanten niet altijd in balans. Alles heeft zowel positieve als negatieve aspecten. Probeer eens vaker te denken aan de positieve kanten, juist wanneer de negatieve aspecten overduidelijk aanwezig zijn.

Zoek het positieve in al het negatieve. Zo denk je niet meer in problemen, maar in mogelijkheden. 

Het wil niet zeggen dat je vervelende situaties léúk moet vinden, of alles maar over je heen moet laten komen. Het positieve zoeken betekent dat je zelf kiest hoe je omgaat met tegenslag en verdriet. Geluk komt van binnenuit en niet van wat er om je heen gebeurt.

Alles verwelkomen is een daad van liefde 

‘Alles accepteren’ geldt ook voor jezelf. We willen allemaal graag de beste versie van onszelf zijn en een positief plaatje laten zien aan de buitenwereld. Maar we hebben allemaal tekortkomingen en eigenschappen waar we minder blij mee zijn, of waar we ons misschien zelfs voor schamen. Als je je daarvan bewust bent, kan dit helpen om andere mensen echt te begrijpen in plaats van ze te veroordelen of zielig te vinden.

Om ‘heel’ te zijn, moet je jezelf accepteren inclusief al je tekortkomingen en je ‘eigen’aardigheden.

Heelheid betekent niet dat je perfect bent. Het betekent dat er geen enkel deel wordt buitengesloten. Dat er verbondenheid is in jezelf en met de mensen en álles om je heen. 

Deel dit bericht

Meer blogs