Waarom stel je steeds alles uit?

Waarom stel je steeds alles uit?

Uitstellen kost extra energie

Als je iets voor je uit schuift, blijft het toch als een los eindje in je achterhoofd hangen. Dat kost niet alleen energie, maar doet ook iets met je eigenwaarde. Je baalt ervan dat je het nog steeds niet hebt gedaan. Dus iets gewoon meteen doen of afhandelen kost veel minder moeite.

Waarom zou je het uitstellen?

  • Is het te spannend of moeilijk?
  • Ben je bang voor de consequenties?
  • Ben je bang om te falen?
  • Ben je een beetje lui of te moe?
  • Geeft uitstellen jou comfort, zekerheid of veiligheid, omdat je nou eenmaal gewend bent om alles uit te stellen?

Verander je uitstelgewoonte

Eigenlijk heb je er niets aan om dingen uit te stellen. Je hebt er zelf alleen maar last van dat je in de loop van je leven jouw uitstelpatronen hebt ontwikkeld. Ze kosten onnodig energie. Om ze te veranderen kost ook energie, maar dat levert op termijn wel veel meer op. En dat weet jij zelf stiekem ook wel.

Soms is uitstellen beter

Bij heftige emoties kan het beter zijn om je reactie uit te stellen. Bij woede bijvoorbeeld kan het beter zijn om de dingen eerst even te laten bezinken voordat je impulsief reageert. Dan levert uitstellen een meerwaarde op.

Maar verder levert uitstelgedrag vrijwel alleen maar negatieve resultaten op. Dus verander vanaf nu je uitstelgedrag consequent in daadkracht en actie. Voor persoonlijke groei, meer energie, een rustiger hoofd en veel meer eigenwaarde.

Deel dit bericht

Meer blogs