Waarom doe je wat je doet? Is het angst of liefde?

Waarom doe je wat je doet? Is het angst of liefde?

Alles wat je doet komt in beweging door twee sturende drijfveren: angst en liefde. Beide drijfveren hebben hun functie.

Met je angst probeer je een negatieve consequentie te voorkomen. Je angst beschermt je en helpt je om in leven te blijven. Je andere drijfveer is liefde. Je liefde verlangt naar een positief gevolg. Ze laat je groeien en creëren. 

Je angst houdt je dus in leven, en de liefde bepaalt hoe je leven eruitziet. Maar het is wel belangrijk om balans te houden tussen de beide drijfveren. 

Ga eens voor jezelf na:

  • Kom je op tijd op een afspraak om op tijd te zijn (liefde), of om niet te laat te komen (angst)?
  • Kies je een baan omdat je er blij van wordt (liefde) of vanwege financiële onzekerheid (angst)?
  • Sport je voor je gezondheid en vitaliteit (liefde) of om niet te dik te worden (angst)?

Angst werkt heel snel, vaak onbewust. Angst kan je op den duur verlammen. 
Liefde werkt langzamer, doordachter, duurzamer. Het zorgt voor verbinding in jezelf en met elkaar. Liefde geeft energie, kracht, vertrouwen en ruimte. 

Als je gedrag wordt aangestuurd door je angst, is er een dieperliggende drijfveer die altijd een positieve bedoeling heeft. Je bewuste koers en doelen worden gestuurd door je gedachten. Je diepere drijfveren komen vanuit je emoties. De meeste mensen werken hard om hun denken te ontwikkelen en hun overtuigingen te corrigeren. Maar ze trainen zelden met diezelfde discipline hun diepere drijfveren en emoties. 

Je diepere drijfveren ontwikkelen zich in je jeugd, binnen de verbondenheid en relaties met de mensen aan wie je gehecht bent. De emoties waarmee je ouders jou motiveerden zijn jouw innerlijke drijfveren geworden. Als deze vroege hechtingsrelaties gevormd werden door liefde en nabijheid, dan heb je daar voordeel van. Wanneer ze echter door angst en het vermijden van pijn werden gevormd, dan blijft je systeem van liefdevolle motivatie onvolgroeid. 

Treed je angst tegemoet

Wat ons angstig maakt, proberen we te vermijden. Dat je niet met een parachute uit een vliegtuig durft te springen is geen ramp. Maar als jouw angsten je belemmeren in je leven, je werk, je keuzes of dagelijks functioneren, dan is dat wel cruciaal. Dan wordt het tijd om je angst met open vizier tegemoet te treden. Stap op je angst af. Kijk hem in de ogen. Zodra je van jezelf mag ervaren dat jouw angst groter is dan het werkelijke gevaar of risico, geeft dat zelfvertrouwen en nieuwe kracht. Het zet deuren open tot persoonlijke groei, tot zelfontwikkeling. Het geeft diepgang aan je bestaan.

We zijn vaak bang voor het onbekende. Je wordt angstig als je niet weet wat er gaat gebeuren. Maar laat die angst eens een keer bewust los en kijk wat er dan werkelijk gebeurt. Als je uit je angst kunt stappen, kom je vanzelf terecht in liefde. Als je jezelf tot rust maant en al je zorgen en angsten laat wegvloeien, zal de ontstane ruimte als vanzelf vol liefde vloeien. Je hebt altijd een keuze.

Deel dit bericht

Meer blogs