Vertrouw jij je oude overtuigingen of je innerlijke kompas?

Vertrouw jij je oude overtuigingen of je innerlijke kompas?

Je innerlijke kompas is je diepe innerlijke stem die jou begeleidt en weet wat jij nodig hebt.

Je oude overtuigingen zijn de zinnen die je eindeloos hebt gehoord en die je daarom voor waar bent gaan aannemen. Daar ben je naar gaan leven. Dingen die ouders en opvoeders, leraren, onze cultuur, de maatschappij en misschien ook vrienden tegen je zeiden. Zoals: ‘Doe eens wat meer je best’, ‘Wat ben je toch onhandig’ of ‘Dat is aan jou niet besteed’.

Het zijn zinnen die je kwetsen en waardoor je jezelf bekritiseert en veroordeelt. Je denkt: ‘Ik moet alles perfect doen’, ‘Ik moet lief zijn, anders houden ze niet van me’, ‘Ik moet er hard voor werken’.

Je gaat nóg beter je best doen, maar het is voor anderen toch nooit goed genoeg, hoe hard je ook werkt. Waarom zou je daarmee doorgaan? Kun je van dat ‘presteren’ niet beter naar ‘genieten’ gaan? En van ‘je best doen’ naar ‘er zijn’?

Vertrouw op je eigen kompas

Hoe fijn zou het zijn als je zou vertrouwen op je eigen, innerlijke kompas? Als je je niet zou laten overschreeuwen door wat anderen zeggen en vinden? Hoe fijn zou het zijn als je alleen maar heel goed naar je eigen gevoel zou luisteren en daarnaar zou handelen? Dat is geen egoïsme! Dat betekent dat je je eigen keuzes maakt en je eigen grenzen stelt. Daar mag je trots op zijn.

Als je luistert naar je innerlijke kompas, dan werkt dat als een schild dat ervoor zorgt dat niemand meer over jouw grenzen gaat. Dat je goed en waardevol bent zoals je bent.

Deel dit bericht

Meer blogs