Overwin je fobieën en angsten

Overwin je fobieën en angsten

Iedereen heeft weleens angst. Dat is heel normaal. Bang zijn beschermt je. Het is een gezonde, natuurlijke reactie op dreigend gevaar. Als je ergens van schrikt, sturen de hersenen een signaal dat jou klaarmaakt om te vechten of te vluchten. En soms is dat maar goed ook!

Maar als er géén gevaar dreigt, en je bent toch voortdurend angstig, dan is er meer aan de hand.
Als je lichaam zonder reden reageert met angst, paniek of verlamming, dan kun je daar veel last van hebben in je dagelijks functioneren.

Onnodig bang

Als je onnodig of extreem bang bent voor bijvoorbeeld een dier, een persoon, een object, een plaats, een ruimte of situatie, dan heb je last van een fobie. Je angst is dan een uit de hand gelopen gewoonte geworden, waardoor je tot het uiterste gaat om een bepaalde situatie te vermijden.

Je lichaam kan dan bijvoorbeeld reageren door oncontroleerbaar trillen, hartkloppingen, zweten, misselijkheid, duizeligheid en daardoor hoofdpijn. Je komt misschien moeilijk uit je woorden of je hebt geen controle meer over de situatie of over jezelf.

Voorbeelden van fobieën zijn: angst voor kleine ruimtes (liften), honden, katten, spinnen, naalden, de tandarts, de dokter, water, sociale bijeenkomsten (spreken in het openbaar) of vliegen, en ook smetvrees, pleinvrees en hoogtevrees.

Waardoor ontstaat een fobie?

De oorsprong van je fobie is vaak te vinden in je vroege jeugd. Misschien waren de mensen in je omgeving angstig voor bepaalde situaties en heb je hun angst onbewust overgenomen. Bijvoorbeeld hun angst voor de tandarts of voor onweer. Als je er niets aan doet, kunnen er in de loop van je leven steeds meer angsten, fobieën of trauma’s bij komen. De een is daar gevoeliger voor dan de ander.

Wat kun je ertegen doen?

Onder hypnose kun je de oorsprong van je angst op een rustige, positieve manier onderzoeken. Als je eenmaal ontdekt hebt wat de onderliggende oorzaak van de angst of fobie is, kun je jouw probleem zelf oplossen. Je leert dan namelijk hoe je jouw onderbewustzijn kunt sturen om voortaan op een positieve manier met je onredelijke angsten om te gaan.

Vaak merk je na een enkele behandeling al een flinke verbetering. Je gaat daarna zekerder en zelfbewuster door het leven en met veel meer levensvreugde.

Deel dit bericht

Meer blogs