De spanningen in ons lichaam en in onze geest vormen muurtjes tussen onszelf en de onbegrensde levensenergie om ons heen. Wanneer we deze spanningen gaan voelen, hebben we de neiging om:
ervan weg te vluchten: ik wil dit niet voelen!,
of ermee te vechten: ik wil dit overwinnen!,
of om te bevriezen: ik weet niet wat ik kan doen,
of om ineen te krimpen en jezelf kleiner te maken: ik leg me bij de situatie neer.
Al deze neigingen zijn echter niet effectief en dus blijf je vastzitten in je problemen en ziektes.
Angst veroorzaakt blokkades
Als je je bedreigd voelt ga je spieren aanspannen, creëer je uit zelfbescherming een lichaamspantser en schakel je onbewust delen van je lichaam uit. Je wordt gevoelloos, je doorbloeding neemt af en je hele energiesysteem blokkeert. Soms blokkeren zelfs bepaalde organen of blokkeert een deel van je lichaam.
Opgesloten in de pijn uit je verleden
Door moeilijke of bedreigende situaties uit het verleden kun je nu nog altijd, of opnieuw, geconfronteerd worden met blokkades. Destijds was het creëren van blokkades belangrijk om je door een moeilijke situatie heen te helpen. Maar vaak blijf je onnodig lang op dezelfde manier functioneren. Functioneren met je blokkades is dan voor jou normaal geworden. Als de bedreigende situatie inmiddels (al lang) verdwenen is, heeft het voor jou geen enkel nut meer om je af te sluiten. Het biedt je geen bescherming meer. Integendeel: het wordt eerder beperkend en houdt je klein. Je raakt opgesloten in je zelfgecreëerde gevangenis.
De kracht van je denken
Alles wat in je lichaam gespannen is, heeft zijn tegenhanger in je denken. Ons brein creëert onbewust voortdurend een stroom van gedachten. Je plakt labels op wat je herkent, je oordeelt over alles en anderen, je legt verbanden en blijft je fixeren op situaties uit het verleden. Daardoor ontstaan gedachten als: ik kan het niet, ik weet niet wat ik moet doen. Je ziet geen uitweg en ervaart twijfel en minderwaardigheid. Je raakt verstrikt in emoties als angst, verdriet en boosheid.
Gelukkig kun je de kracht van je denken ook op een positieve manier gebruiken om jezelf te helpen. Door jezelf een nieuwe denkmanier aan te leren. Een nieuwe houding van kijken naar jezelf. Een houding die niet automatisch vervalt in vechten, vluchten, bevriezen of klein maken. Pas wanneer je een nieuwe denkhouding aanleert, kan er iets nieuws gaan gebeuren en kun je jouw zelfgekozen gevangenis verlaten.
Laat alles voor jou werken
Ook jouw zelfgenezend vermogen kan uitstijgen boven je logisch denken over goed en fout. Jouw gedachten en manier van denken zijn namelijk een vrijwel onbegrensde kracht, die alle spanningen en problemen kan omzetten in ruimte en genezing.
Als je deze kracht in jezelf aanspreekt, begint alles meer voor je te werken, zoals het bedoeld is.