Ons verbazingwekkende lichaam: hoe alles met elkaar verbonden is

Ons verbazingwekkende lichaam: hoe alles met elkaar verbonden is

Ons lichaam is een wonder van de natuur, opgebouwd uit botten en daaromheen allerlei soorten flexibel weefsel. Alle onderdelen zijn zo ingenieus met elkaar verbonden dat je versteld staat van wat je lichaam allemaal aankan. Op het bewegende beeld hieronder zie je een zogenaamd ‘tensegrity’-model waarmee ik kan uitleggen hoe het werkt:

Het model bestaat uit een combinatie van stijve en elastische onderdelen, in dit geval zijn dat stokjes en elastiekjes. Door de specifieke manier waarop ze met elkaar verbonden zijn, ontstaat een wonderbaarlijke balans tussen trek- en duwkrachten. Want als je op de ene plaats duwt, wordt die kracht ergens anders opgevangen. Daar ontstaat dan tijdelijk extra spanning. Zo werken de flexibele en vaste onderdelen perfect samen, zonder dat ze direct met elkaar in contact staan.

Dit gebeurt ook in je lichaam. Je botten zijn de stijve onderdelen met daaromheen allerlei min of meer flexibele weefsels en spierketens, die weer omgeven en verbonden zijn door flexibel bindweefsel, oftewel: fascie-weefsel.

Alles in je lichaam werkt samen

De natuurlijke spanning tussen al deze structuren zorgt voor de benodigde stabiliteit en balans in je lichaam. Als je ergens druk uitoefent, wordt deze druk elders in het lichaam opgevangen. Net zoals het model op het bewegend beeld. Je kunt dus nergens in je lichaam een geïsoleerde beweging maken. Je lichaam beweegt altijd als een geheel. Op andere plekken zal er altijd iets meebewegen. Want alles is met elkaar verbonden.

Als je ergens pijn hebt, kan dit dus ook veroorzaakt worden door een probleem dat zich ergens anders in je lichaam voordoet. Wanneer ergens een blokkade in je lichaam ontstaat, zal ook de rest van je lichaam hier de gevolgen van merken. Kijk maar eens wat er gebeurt als je in het model op het bewegend beeld twee punten met een elastiekje vastzet. Dan wordt automatisch het hele model een stuk stijver.

Je lichaam is dus een prachtig samenspel van verschillende onderdelen die samen zorgen voor beweging, stabiliteit en flexibiliteit. Het is duidelijk dat je bij pijn en andere klachten dus niet meer in afzonderlijke spieren of gewrichten moet denken. Zie je lichaam als één geheel dat je dan ook bij voorkeur holistisch benadert bij pijn en ongemakken.

Dat kan met verschillende therapievormen, waaronder Bowen-therapie, BoneWork, ScarWork littekenbehandelingen en diverse andere vormen van manuele therapie. Want daarmee stimuleer je de onderlinge verbondenheid en het evenwicht van alle delen van het lichaam. Dat is essentieel voor een goede gezondheid, balans en mobiliteit.

Wil je weten hoe tensegrity doorwerkt voor je mentale gezondheid?
Lees dan mijn blog: Meer balans in lichaam en geest: het zit er al in.

Deel dit bericht

Meer blogs

Botten onthouden letsel

Onze botten zijn opmerkelijke structuren. Ze ondersteunen niet alleen ons lichaam, ze lijken ook een soort van geheugen te hebben. Na een botbreuk, operatie, blessure

LEES VERDER »