Kom weer in contact met jezelf

Kom weer in contact met jezelf

Denk jij dat je brein alleen in je hoofd zit?
Dan heb je het mis. Ook je hart en buik hebben een brein. En deze drie breinen staan met elkaar in verbinding om lichaamsfuncties aan te sturen. Als je gestrest of angstig bent, kun je last krijgen van je darmen. Je hartslag kan omhooggaan als je zenuwachtig bent.

Ieder brein heeft zijn eigen taal, kwaliteit en vorm van intelligentie. Ze handelen op verschillende manieren en geven ons waardevolle informatie, als we ons er bewust van worden. Je hoort het ook vaak terug in uitspraken als ‘Ik zit alleen maar in mijn hoofd’, ‘Het gaat me aan het hart’ of ‘Dat ligt me zwaar op de maag’. Een onbewuste verwijzing naar een van je breinen.

  • Het hoofdbrein is in staat om zowel rationeel als creatief te denken. Het richt zich op overleven en geeft je leven betekenis.
  • Het hartbrein is gericht op jouw verlangens.
  • Het buikbrein waarschuwt je en staat voor jouw identiteit, veiligheid, motivatie en actie.

Als je te lang uit balans hebt geleefd, werkt je systeem niet meer efficiënt. De verbinding met je drie breinen is zoek. Je leeft vrijwel alleen nog vanuit je hoofd en raakt overbelast, overprikkeld en overspannen.

Een ontspannen lijf krijg je door balans tussen je hoofd, je hart en je buikgevoel. Zo ontstaat er weer harmonie in je lijf en kan alles goed met elkaar communiceren en samenwerken.

Dan ervaar je met je hart veel liefde, vreugde, compassie en dankbaarheid. Je hoofdbrein zorgt ervoor dat je met aandacht in het nu kunt zijn. Met je buikbrein komen je plannen van de grond, omdat je gerichte actie onderneemt. Je hartbrein weet precies wat goed is voor je. Waar je naartoe mag bewegen, maar ook waar je beter van weg kunt gaan of weg kunt blijven. Keuzes maken vanuit je hart is ook loslaten van het oude. Wetende dat je het oude nodig hebt gehad om deze stappen te zetten.

Je hoofd, hart en buik weten eigenlijk heel goed wat je nodig hebt. Ze willen allemaal gehoord, gezien en gevoeld worden. En als ze goed met elkaar communiceren, vinden ze samen een evenwicht en versterken ze elkaar. Dan zul je jezelf gaan zien, horen en liefhebben.

Deel dit bericht

Meer blogs