Kom opnieuw in beweging door een pas op de plaats

Kom opnieuw in beweging door een pas op de plaats

Wie zich af en toe naar binnen keert, kan dieper ervaren en beleven wat er al is. Naar binnen keren kan onder andere door de ontspanning van Bowen, door hypnose, door mindfulness-oefeningen of yoga of meditatie. En dat is allemaal heerlijk.

Moet je altijd zoiets ‘speciaals’ gaan doen om dichter bij jezelf te komen?
Nee hoor! Het kan ook al helpen als je even bewust de vertraging ingaat en lekker een stuk gaat wandelen. De natuur laat ons al zoveel zien. Kijk eens naar de knopjes en de frisse groene blaadjes die zich ontwikkelen in de lente. Het verkleuren van de bladeren en het loslaten in de herfst. De zee met haar getijden. Daar mogen we eens vaker bij stilstaan en van leren.

Meteen meer ruimte, rust en inzicht

En nu, op dit moment, kun je ook al terug naar je verbonden ademhaling. Het is een manier van ademhalen die je buik en borst met elkaar verbindt en waarmee je contact maakt met jezelf. Deze ademhalingsoefening kun je even snel tussendoor toepassen. Ze geeft je ruimte, rust en inzichten. Ze laat je thuiskomen bij jezelf. Het is echt niet zo moeilijk. Gewoon even een momentje van bewustZIJN.

Zo werkt de verbonden ademhaling:
Leg je linkerhand op je borst (ik en mezelf) en je rechterhand op je buik (ik en mijn omgeving). Start je ademhaling vanuit je buik en breng de lucht van daaruit naar je borst. Vul je borstkas er helemaal mee op. Je neemt zo je eigen ruimte in. Met minder hoef je geen genoegen te nemen. Laat vervolgens de lucht weer heel langzaam eerst uit je borst en als laatste uit je buik vloeien. Pas als alle lucht ook uit je buik is, adem je opnieuw in. Je uitademing is zo het actieve stuk van je ademhaling. De inademing volgt vanzelf. Dat is het eerste wonder in ons leven. Dit hou je een poosje vol. En voel nu eens wat dit met je doet. 

Als je met verbonden ademhalen begint, kun je dit het makkelijkst liggend in je bed oefenen. Wanneer je de verbonden ademhaling eenmaal beheerst, kun je deze zelfs toepassen als je jezelf bijvoorbeeld op een druk perron dreigt te verliezen. Je hebt dan dus altijd iets in handen om terug te keren bij jezelf, zonder dat je een uur de tijd hoeft te nemen voor meditatie of yoga.

De vertraging geeft antwoorden
Pas de ademhaling ook dagelijks even toe in je dag op momenten dat je goed in je vel zit. Wens jezelf een goedemorgen om de dag te beginnen en gun jezelf een dankjewel als afsluiter. Wanneer je dit zelfbewustzijn traint op positieve momenten, geeft het ook een mooi thuiskomen op de momenten dat je er minder lekker bij zit. Je lijf herkent het bezinningsmoment als fijn en past het dan bijna als vanzelf toe.

Door de vertraging in te gaan, krijg je antwoorden en inzichten en ervaar je rust en vertrouwen.

Een pas op de plaats leidt tot vernieuwde beweging.

Deel dit bericht

Meer blogs