Jouw lijf is wijzer dan je denkt

Jouw lijf is wijzer dan je denkt

Ben jij je bewust van je lichaam? Ja, je weet dat je armen en benen hebt, en dat je op een bepaalde manier staat, zit of loopt. Maar weet je ook wat jouw lichaam je te vertellen heeft? Geef je gehoor aan alle signalen en reacties van je lichaam? Want dan pas ontstaat er balans tussen lichaam en geest en voel je je fit en goed.

Als je lichaam niet in balans is, kun je vage klachten krijgen als stress of een opgejaagd, oververmoeid, angstig of futloos gevoel. Kortom: je zit niet lekker in je vel omdat de onderlinge communicatie tussen je lichaam en geest zoek is.

Wat er in je lijf gebeurt heeft invloed op je geest. Als je moe of hongerig bent, kijk je heel anders tegen een moeilijke situatie aan dan na een goede nachtrust of ontspannende wandeling. Omgekeerd hebben je gedachtes en denkwereld ook weer invloed op je lichaam. Denk eens aan de brok in je keel, de bal in je maag, je opgetrokken schouders of je zweethanden als je iets moet doen wat je spannend vindt.

We pikken de signalen van ons lichaam vaak niet of te laat op. Negeer je die signalen, of heb je er nog steeds excuses voor, dan haal je jezelf onderuit. Of je gaat zelfs letterlijk over dingen struikelen. Je lijkt uit het niets een burn-out te krijgen…

Tijd voor jezelf

Gun jezelf dus geregeld een ‘me time’-momentje om te ontspannen. Ga slapen als je vermoeid bent. Maak een pas op de plaats als je gestrest bent. Maak zaken waar je last van hebt bespreekbaar. Beweeg regelmatig en eet gezond. Dan voel je je vitaler, energieker, productiever en gezonder.

Met een goed lichaamsbewustzijn is het een stuk eenvoudiger om in balans te blijven, grenzen te stellen en keuzes te maken. Een goed zelfvertrouwen en een goed ontwikkeld lichaamsbewustzijn gaan vaak samen. Het bevordert je zelfinzicht en daarmee kun je beter richting geven aan je leven.

Luisteren naar je lichaam is aandacht geven aan wat er in jezelf gebeurt.

Deel dit bericht

Meer blogs