Hoe zie jij jezelf?

Hoe zie jij jezelf?

Wie ben jij? Welk beeld heb je van jezelf? Welk beeld hebben anderen van jou? 

Het beeld dat je van jezelf hebt, bepaalt je daden. Op wat je doet krijg je feedback van de wereld en de mensen om je heen. Dus zie de wereld niet als iets wat jou overkomt, maar als een grote spiegel voor jezelf. Een spiegel waaruit jij kunt leren over jezelf. Over wie je bent en wie je wilt zijn. 

Je kent vast wel iemand die zichzelf altijd als slachtoffer ziet. Iemand die denkt dat de hele wereld tegen hem is en hem kwaad wil doen. Zo iemand zit gevangen in zijn slachtofferrol door zijn overtuigingen die zich in zijn verleden gevormd hebben. Als zo iemand voortdurend praat en denkt vanuit die slachtofferrol, zal zijn omgeving hem ook als slachtoffer zien en behandelen. Daardoor zal de overtuiging om een slachtoffer te zijn ook alleen maar versterkt worden. 

Maar diep vanbinnen hebben we alles in ons: het positieve en het negatieve. We hoeven alleen weg te halen wat ons in de weg zit. Om weer te kunnen stromen, om te stralen, om te genieten en om ons verder te ontwikkelen. 

Besef dat je een mooi mens bent, die zijn plek mag innemen in de wereld. Je hebt bestaansrecht en je kunt zijn wie je wilt zijn. Je bent volledig oké zoals je bent. Je hebt kwaliteiten ontwikkeld door alle ervaringen die je hebt opgedaan. Zie jezelf met deze positieve kwaliteiten. En weet dat ze gewoon al in je zitten. 

Omarm je schaduwkanten

Maar iedereen heeft ook zijn schaduwkanten. Soms ken je die, soms niet. Jouw schaduwkanten draag je mee en die bepalen ook voor een deel wat je doet en hoe je je diep vanbinnen voelt. Ook deze schaduwkanten van jezelf mag je omarmen om aan te werken. 

Zodra jij vanbinnen groeit, verandert de wereld om je heen. Omdat de wereld een spiegel is voor wie je denkt te zijn. Maar je bent veel meer dan dat! Je bent een mooi, prachtig mens. Voel je bestaansrecht. Verbind je met het leven, zodat jouw zelfbeeld meer en meer overeen gaat komen met wie je diep vanbinnen bent. Je maakt precies die dingen mee die je nodig hebt om je ware zelf te omarmen. Voel je eigen grootsheid en adem die levenskracht volledig in. 

Wij zijn allemaal onderdeel van het leven. Ook jij bent een wezenlijk onderdeel van het geheel. 
En samen maken wij het leven en de wereld mooi.

Deel dit bericht

Meer blogs