Hoe zie jij de wereld?

Hoe zie jij de wereld?

Ook al zien we met z’n allen hetzelfde, of horen we tegelijk hetzelfde verhaal of bericht: iedereen beleeft, ziet en hoort het op zijn eigen manier. Ieder kijkt naar dingen vanuit zijn eigen belevingswereld en perspectief.

Iets dat je vandaag als geweldig of juist verschrikkelijk ervaart, kan volgende week of volgende maand opeens heel anders voelen. Omdat je dan zelf in een andere gemoedstoestand bent. Denk maar eens aan het ontroostbare liefdesverdriet dat je had als puber of het behaalde wereldkampioenschap van je favoriete club. Op het moment zelf beleef je dat heel intens, maar later kijk je er misschien met een weemoedige glimlach of veel relativering op terug. Wat stelde het eigenlijk voor? De wereld of de situatie van destijds is niet veranderd, maar jij ervaart dit nu wel anders. De manier waarop jij je voelt, is de manier waarop jij de wereld op dat moment waarneemt.

Hoe je de wereld bekijkt heeft te maken met je persoonlijke ervaringen. Je wordt op verschillende momenten in je leven ook stevig beïnvloed door verschillende, steeds wisselende mensen en omgevingsfactoren. Denk aan je opvoeding, je school, je geloof en maatschappelijke opvattingen.

Hoe krijg je meer harmonie en begrip van anderen in je leven? 

Als je beseft dat iedereen – net als jij – zijn eigen kijk op het leven heeft, zie je ook waarom je met elkaar van mening kunt verschillen. Iedereen kijkt immers vanuit zijn eigen ‘bril’ naar een situatie. De bril waardoor jij kijkt is uniek en maakt jou tot wie je bent. En dat geldt ook voor de ander. Je kunt dus niet zeggen dat de ander fout zit omdat hij anders tegen dingen aankijkt dan jij.

Toch heb je de sleutel van jullie ‘discussie’ zelf in handen. Door naar de ander te luisteren en de ander vragen te stellen, kun je namelijk ontdekken door welke bril die ander kijkt. En die blik kun je náást die van jezelf leggen. Dan zie je maar liefst twee werkelijkheden. Het kan heel interessant zijn om die twee eens met elkaar te vergelijken.

Elke werkelijkheid blijft veranderen

Met het verstrijken van de tijd, het ouder worden, met nieuwe kennis en ervaringen opdoen, nieuwe mensen leren kennen – kortom door te leven – zal elke werkelijkheid voortdurend veranderen. Sommige dingen zullen gaandeweg belangrijker of minder belangrijk voor je worden. Je kunt er ook lessen uit leren waarvan je later profijt hebt.

Het is de kunst om op die manier voortdurend je blik op de werkelijkheid bij te stellen. Met je kompas in de richting van de levensdoelen die jij voor jezelf stelt.

Als we begrijpen dat iedereen anders denkt en dus anders is door ieders eigen verleden, voelen we ons vast minder snel aangevallen door een ander.

Zo ontstaat wederzijds respect en mogen we allemaal zijn wie we zijn.

Deel dit bericht

Meer blogs