Herontdek jezelf of vind jezelf opnieuw uit

Herontdek jezelf of vind jezelf opnieuw uit

Je doet wat er van je verwacht wordt, gedraagt je zoals je je ‘behoort’ te gedragen en volgens de gedragsregels waarmee je bent opgevoed.

Maar dit is niet altijd hoe jij zou wíllen leven.

Dat ‘aangepaste’ gedrag gaat vroeg of laat aan je knagen. Het uit zich in lichamelijke en/of geestelijke gezondheidsklachten. Je krijgt een gevoel van onvrijheid of ontevredenheid, van gemis of zinloosheid of zelfs van woede of frustratie over je leven, je werk, je omgeving of relaties.

De signalen van je lichaam en geest vertellen jou dat je je innerlijke kind, jouw eigenheid, waarschijnlijk lange tijd hebt genegeerd. Als jij je altijd maar blijft aanpassen om mensen niet kwijt te raken, verlies je jezelf. Het is belangrijk dat je trouw blijft aan jezelf en dus aan je eigen gevoelens. 

Accepteer jezelf zoals je bent, inclusief al je onvolkomenheden. Maak de keuze die het beste bij jou past. Kies voor wat jij wilt, ervaar je eigen behoeften en laat jouw voorkeuren niet afhangen van anderen. Alleen dan kun je een gezonde dosis zelfrespect en zelfvertrouwen opbouwen. En die heb je absoluut nodig om zelf gelukkig te kunnen worden. In dat proces kun je onmogelijk iedereen tevreden houden. Maar je kunt wel tevreden en gelukkig zijn met je eigen keuzes.

Een NEE voor de ander, is een JA voor jezelf.

Er valt namelijk niets te winnen door jezelf te verliezen.

Iemand die jarenlang geestdodend werk doet, verliest zijn inspiratie en enthousiasme. Het licht is misschien nog wel aan, maar er is niemand meer thuis. Gebruik je energie liever om je talenten en je passie te voeden. Daar krijg je zeker geen spijt van. Spijt krijg je alleen van de keuzes die je niet hebt gemaakt.

Deel dit bericht

Meer blogs