Geluk ligt in hoe je naar de dingen kijkt

Geluk ligt in hoe je naar de dingen kijkt

Als een rivier alle rotsen en andere objecten met zich mee zou voeren, zou hij niet meer kunnen stromen.

En zo is dat ook met ons:
We dragen in onze rugzak al onze angsten, verlangens en emoties voor de toekomst met ons mee.

Ze zijn gebaseerd op onze ervaringen uit het verleden. Stress, verdriet of pijn en gedachten die je hoofd opvullen, houden je geest bezet. Dat kost veel energie en put je uit.

Maar waarom zou je alle ballast voor de toekomst blijven meedragen? Je kunt er ook voor kiezen om je rugzak steeds leger te maken. Als je jouw toekomstverwachtingen en je ervaringen uit het verleden loslaat, ben je in het NU. Dan stroom je gewoon, zonder dat je de richting beïnvloedt. Het geluk ligt niet in de dingen zelf, maar in hoe je ze ziet en ervaart. En het goede nieuws is: dat anders kijken kun je leren.

Een van mijn cliënten was bijvoorbeeld voor verschillende klachten in mijn praktijk in behandeling. Ze kreeg hier veel mooie, nieuwe inzichten in zichzelf en haar situatie. Op een dag vertelde ze dat haar ziektebeeld er nog wel is, maar dat ze er nu met heel andere ogen tegen aankijkt: “De zwaarte is er nu vanaf”, zei ze. “Mijn klachten zijn naar de achtergrond verschoven. Ik aanvaard nu gewoon dat mijn klachten er op bepaalde momenten zijn, maar mijn leven draait niet meer alleen om mijn ziektebeeld. Dat is een belangrijke verandering in mijn leven. Ik heb geleerd dat mijn ziektebeeld nu mijn graadmeter is om mezelf bewust en scherp te houden. Zodat ik tijdig gas terugneem en pas op de plaats maak als mijn klachten weer dreigen te verergeren.”

Laat jij je leiden door angst en beperking, of door liefde en plezier?

Het gaat er dus niet om wat er gebeurt, maar hoe jij ermee omgaat. Met welke ogen kijk je ernaar? Met de ogen van liefde en mededogen, of met de ogen van angst en afkeer?

Hoe je iets ervaart, bepaal je zelf. Je kunt de gebeurtenis misschien niet veranderen, maar wel de manier waarop je ernaar kijkt. Leef jij met je littekens en angsten, of leven je littekens en angsten met jou? Dat is jouw eigen keuze. De mooiste ontdekkingsreis is leren kijken met andere ogen. Waarom zou je tegen alles strijden als je ook met de stroom kunt meegaan?

Het is dus de kunst om zoveel mogelijk vanuit liefde te kijken, te doen en te ervaren.
Waar liefde is, is geen angst. Waar mededogen is, is liefde.

Deel dit bericht

Meer blogs