Geluk is… tevreden zijn met weinig!

Geluk is… tevreden zijn met weinig!

Waardoor raken tegenwoordig zoveel mensen het spoor bijster in hun leven? Weten ze niet meer wat er werkelijk toe doet?

Het deed me denken aan het verhaal van die Amerikaanse zakenman die tijdens zijn vakantie in een pittoresk vissersdorpje ziet hoe een Mexicaanse visser een paar grote vissen aan land brengt.
“Mooie vangst. Hoelang heb je daarover gedaan?”, vraagt de zakenman.
“Oh, een paar uur”, antwoordt de visser.
“Waarom blijf je dan niet langer om nog meer van die mooie vissen te vangen?”
De visser antwoordt: “Met deze vissen kan ik voorlopig weer even mijn gezin onderhouden.”
“Maar wat doe je dan met al je vrije tijd?”, vraagt de zakenman verbaasd.
De visser glimlacht: “Ik slaap uit, speel wat met de kinderen, kijk voetbal op tv en neem siësta’s met mijn vrouw. ’s Avonds ga ik naar het dorp om met mijn vrienden wat gitaar te spelen en een biertje te drinken.”
De zakenman wordt opeens serieus: “Jij kunt veel meer winst maken! Gebruik de hele dag om te vissen en verkoop dan je vangst aan de visverwerkende industrie. Met dat extra geld kun je investeren in een extra boot en daarna nog een. Net zolang tot je een hele vissersvloot hebt. Dan kun je van daaruit je bedrijf nog verder uitbreiden …”
“En wat dan?”, vraagt de visser met twijfel in zijn stem.
“Dan verkoop je uiteindelijk je hele zaak en ben je schatrijk.”
“En wat kan ik dan met al dat geld doen?”
“Met dat geld, mijn beste kerel, kun je een leuk optrekje kopen in een vissersplaatsje, lekker uitslapen, de hele dag tv- kijken, met je kleinkinderen en vrouw leuke dingen doen, lekker in de stad een biertje drinken met je vrienden en een beetje gitaar spelen en zingen en dansen. Geweldig toch?”

Door onze welvaart en in de vaart van ons leven vergeten we vaak waarom we eigenlijk doen wat we doen. Soms kan ik iemand heel zachtjes weer een duwtje in de richting van zijn eigen essentie geven. En daarmee hou ik mezelf ook weer eventjes een spiegel voor.

Je creëert een waardevol leven door je bewust te zijn van wat belangrijk voor je is

Deel dit bericht

Meer blogs