Een ketting van klachten

Een ketting van klachten

Pijn aan je knie? Soms kan de fysiotherapeut je helpen, maar vaak kan op korte of langere termijn toch een kettingreactie van klachten ontstaan. Ogenschijnlijk hebben die klachten niets met elkaar te maken. Ogenschijnlijk, want ons lijf kan heel veel compenseren, zodat wij altijd maar dóór kunnen gaan, of zo weinig mogelijk pijn ervaren. Maar een spier die te lang moet compenseren raakt zelf ook een keer overbelast. Ons lijf is zo trouw, dat wil alleen maar verder. Het is dus heel belangrijk om je bewust te zijn van de signalen van je lijf en tijdig af te remmen als je op een gevaarlijk hellende weg blijkt te zitten.

Er is geen trouwere bondgenoot dan je eigen lijf. Zelfs als jij je lijf mishandelt door pijnsignalen te negeren of veel te veel van je lijf te vergen, blijft het jou dienen. Het past zich aan en compenseert, duizend keer meer dan welk stuk techniek dan ook.

Pijnbestrijding waar geen pijn zit

Waarom kunnen pijn of klachten beïnvloed worden op andere plekken in het lichaam?
Stel je lichaam eens voor als een circustent met de ruggengraat als centrale tentstok. De spieren zijn de spanlijnen en de benen zijn de tentstok. Verslapping van de linkerspanlijn (spier) betekent automatisch dat de rechterspanlijn overspannen wordt. De tent (persoon) blijft weliswaar staan, maar is erg instabiel (pijn, ongemak) en alle pijlers (ruggengraat en benen) staan te scheef om de problemen met de spanlijnen op te vangen. Een afwijking heeft dus meerdere compenserende afwijkingen op andere plaatsen tot gevolg en dat geldt uiteraard ook voor de correctiebehandeling.

En dat geldt niet alleen voor lichamelijke klachten. 

In je leven herhalen de dingen zich. Je maakt steeds dezelfde keuzes, trapt in dezelfde valkuilen en stoot je aan dezelfde steen. Dat is niet omdat het nu eenmaal jouw lot is. We creëren bewust of onbewust klachten of nare situaties. Ik zie dan ook dat sommige klachten waarmee mensen naar mijn praktijk komen, zich maar tijdelijk oplossen. Of dat er weer andere – vaak dieperliggende – klachten voor in de plaats komen. Of dat situaties zich blijven herhalen. De boodschap is dan nog niet begrepen. Het is dan belangrijk om inzicht te krijgen in wat ons lijf of het leven ons werkelijk te zeggen heeft.

Deel dit bericht

Meer blogs