Dankbaarheid maakt je gelukkig

Dankbaarheid maakt je gelukkig

Als je een goed gevoel ervaart, kun je niet tegelijk een negatief gevoel ervaren. Je voelt je bijvoorbeeld prettig, blij of tevreden als je echt diep dankbaar voor iets bent. Er is dan geen ruimte voor negatieve emoties.

Veel dingen vinden we al snel vanzelfsprekend. Zoals schoon drinkwater, een dak boven je hoofd, gezondheid, elektriciteit, familie en vrienden. Dankbaar zijn geeft je leven een ander perspectief.

Als je je meer bewust bent van alles waar je dankbaar voor kunt zijn, verleg je je focus. Je richt je meer op positieve dingen in plaats van negatieve. Denk eens aan de regenboog, al het moois in de natuur, de sterrenhemel, voedsel dat zijn leven geeft om je te voeden, mensen die zomaar iets aardigs voor je doen, of die er gewoon zijn en een helpende hand bieden.

Hoe vaker je dankbaarheid kunt voelen, hoe gelukkiger je zult zijn 

Dankbaar zijn kun je leren. Je kunt je dit eigen maken door je bewust meer te gaan focussen op de goede en fijne dingen in je leven. Alles wat je aandacht geeft ‘groeit’. Door jezelf op regelmatige momenten dankbaar te voelen wordt het al snel een gewoonte. Voel je bijvoorbeeld altijd dankbaar als je een rondje met de hond loopt, of schrijf elke dag in je dagboek of dankbaarheidsboekje wat er allemaal goed is in je leven. Zo wordt het jouw tweede natuur. Dan word je een dankbaar persoon en krijgt je leven haar glans terug.

Vind je het moeilijk om te bedenken waarvoor je in jouw situatie, omstandigheid of met jouw ervaringen dankbaar zou kunnen zijn? Kijk dan eens hoe dankbaar je kunt zijn dat je leeft. Dankbaar voor het wonder van het leven. Sta eens stil bij alle mooie geschenken in je leven die je al kreeg: verzorging, liefdevolle contacten met bijzondere mensen, het wonder van je lichaam en je brein en materieel comfort. Wanneer je je leven op die manier waardeert, veeg je iedere vorm van gebrek of beperking aan de kant. Je dankbaarheid herinnert je aan de positieve dingen waarmee je bent omringd. Dan ervaar je alles als een geschenk.

Zo besef ik steeds meer hoe heerlijk het is om op te staan en weer te beginnen aan een nieuwe dag. Hoe fijn ik me gedragen voel door mijn lieve Thei en onze geweldige Bram. Hoeveel lieve mensen ik in mijn leven heb en ken. En hoe die mensen en ook de natuur mij voortdurend spiegelen. Dat ik mijn levenslessen mag aangaan en er dagelijks opnieuw van mag leren en groeien en dat ik mijn talent mag uitdragen in een liefdevolle praktijk met hartverwarmende mensen.

Dankbaarheid is de glorie van de schepping 

Zie jij ook dagelijks alle goede en positieve dingen die je in je leven hebt? Alle schoonheid die je omringt en die in je is? Er is zoveel om dankbaar voor te zijn: fysieke, mentale, emotionele, financiële en spirituele dingen. De buitenwereld en de binnenwereld, kleine dingen en grote dingen.

Dankbaarheid ervaren is één van de meest effectieve manieren om in contact te komen met je diepe ZIJN. Zodra je dankbaarheid voelt, stapt jouw ego aan de kant. Het stelt je in staat om meer liefde, compassie en begrip te ervaren. Oprechte dankbaarheid is een krachtige manier om (nog) meer goeds in je leven uit te nodigen.

Dankbaarheid en overvloed gaan hand in hand

Deel dit bericht

Meer blogs