Onze botten zijn opmerkelijke structuren. Ze ondersteunen niet alleen ons lichaam, ze lijken ook een soort van geheugen te hebben. Na een botbreuk, operatie, blessure of langdurige spanning door onder andere een verkeerde houding, kunnen botten en het omliggende bindweefsel spanning vasthouden. Dit kan leiden tot (subtiele) bewegingsbeperkingen en/of gevoeligheid. Zelfs lang nadat het bot fysiek genezen is.
Hoe kan BoneWork helpen?
Onze botten zijn omhuld door beenvlies dat rijk is aan zenuwen en bindweefsel (fascie). Spanningen in deze weefsels houden een soort van herinnering vast aan een letsel dat is ontstaan. Deze spanningen kunnen invloed hebben op houding en beweging.
BoneWork kan helpen om deze opgeslagen spanningen los te maken. Bij deze manuele therapie worden de weefsels namelijk uitgenodigd om te verzachten, waardoor de bewegingsvrijheid en balans worden hersteld. Botten hebben niet letterlijk een eigen bewustzijn of geheugen, maar wel een aangeboren neiging om naar een functionele en evenwichtige positie terug te keren. BoneWork kan dit proces in gang zetten en ondersteunen.
Keert een bot altijd exact terug naar zijn oorspronkelijke plek?
Het lukt een bot niet altijd om precies op zijn oorspronkelijke positie terug te keren. Meestal zal het bot naar een positie gaan waarin het zo optimaal mogelijk kan functioneren binnen het hele lichaam. Zijn omgeving van spieren, fascie en houding bepaalt tot hoever het herstel kan gaan.
Met BoneWork kunnen we ons lichaam helpen om een betere balans te vinden, waardoor we ons vrijer en comfortabeler kunnen bewegen. BoneWork kan goed gecombineerd worden met andere manuele therapieën zoals Bowen of ScarWork Littekentherapie.
#bonework #bowen #botgeheugen #botherstel #trauma #manuele #therapie #botbreuk #scarwork #litteken