Je hebt het gevoel alsof er iets in je keel zit, dat niet kan worden weggeslikt. Een ‘brok’ in de keel (officiële naam: globusgevoel) is meestal een onschuldig ongemak en komt bij veel mensen wel eens voor. Meestal is het geen reden tot ongerustheid. Het brokgevoel ervaar je meestal ter hoogte van het strottenhoofd. Je bent daardoor geneigd om te gaan schrapen of extra te slikken. Door dat veelvuldig schrapen en slikken blijven bepaalde keel- en halsspieren te veel aangespannen en hou je juist onbedoeld het brokgevoel in stand.
Soms gaat het brokgevoel gepaard met een gevoel van veel slijm in de keel of het gevoel alsof er een graatje in de keel zit. Ook is het mogelijk dat de keel wat pijnlijk of branderig aanvoelt. Kenmerkend bij dit onschuldige brokgevoel is dat de klachten meestal niet worden waargenomen bij eten en drinken, maar vooral bij het doorslikken van speeksel gedurende de dag.
Wanneer er echter wel sprake is van een lichamelijke aandoening, dan wordt de brok in de keel vooral waargenomen tijdens het eten. Men heeft dan moeite met de passage van voedsel. Soms klinkt de stem dan ook schor of hees. In dat geval is het belangrijk om de huisarts te raadplegen.
Wat is de oorzaak?
Het globus- of brokgevoel ontstaat vaak in een periode van veel stress, spanningen en bij onverwerkte emoties. De angst voor een ernstige ziekte zal het brokgevoel versterken. Vaak verdwijnt de klacht geleidelijk nadat je bent gerustgesteld door een arts of gespecialiseerde therapeut. Bowen-therapie kan ook de helpende hand bieden door de spanning te verminderen in je keel-en halsspieren, maar ook in je hoofd en de rest van je lijf.