Een zichtbaar litteken laat zien dat je lichaam iets heeft meegemaakt door een kleine of grote verwonding of operatie. Zelfs bij onderliggende bindweefselschade waar geen doorboring van de huid heeft plaatsgevonden, kunnen toch littekens ontstaan. Bij sportletsels of ontsteking van de fascie aan de peesplaat aan de onderkant van de voetzool kunnen ook onzichtbare littekens ontstaan.
Een litteken kan effect hebben op zenuwbanen, bewegingsbereik of bloed- en lymfestromen. Als bindweefsel niet goed functioneert door littekens kan dit gevolgen hebben voor beweeglijkheid en ontspanning. Het kan ook de genezing remmen, waardoor je pijn, jeuk, tintelingen, plaatselijke gevoelloosheid of een brandend, prikkelend of bekneld gevoel ervaart. Soms zelfs op andere plaatsen in je lichaam dan waar het litteken zich bevindt.
Emotionele trauma’s en rouw vanuit een litteken
Een litteken kan ook een wegversperring vormen voor je energiestromen, en littekens kunnen emotionele trauma’s bevatten, zoals bij een keizersnede, een amputatie of zelfbeschadiging. Als het trauma en litteken jouw dagelijkse functioneren beïnvloeden, kan dit tot een rouwproces leiden. Omdat je bijvoorbeeld je werk of hobby niet meer kunt doen, of geen energie meer hebt om dingen te ondernemen. Als je door het litteken of trauma geen kinderen meer kunt krijgen, terwijl je een kinderwens hebt. Of als je misschien niet meer pijnvrij kunt lopen.
Littekenbehandeling helpt
Met een littekenbehandeling in combinatie met Bowen-therapie kun je lichamelijke, maar ook emotionele en psychologische effecten van een litteken losmaken. Je krijgt dan weer het gevoel dat jouw lichaam ‘een geheel’ wordt. Dit geeft een enorm positieve verandering. Ook je oude littekens kan ik behandelen. Zelfs al zijn ze 40 jaar oud. Je hoeft lang niet altijd last te hebben van het litteken om verbetering elders in het lichaam te bemerken.
Ik vertel je graag persoonlijk wat ik voor jou en jouw litteken kan doen.
Bel me maar voor een afspraak.